קורס טייס הינו קורס תובעני, מפרך וחסר פשרות אך באותה נשימה הכי יוקרתי ומעוטר בצה"ל. קורס טיס נמשך שלוש שנים מורכבות ותובעניות. זהו קורס עם מספר ההדחות הגבוה ביותר – אחד מכל שישה עשר מתחילים מסיים ועונד את הכנפיים. בתחום הטיס קיימים תפקידים שונים ומגוונים ובהם: טייסי מסוקים שמתחלקים לטייסי הובלה וקרב, טייסי תובלה, טייסי קרב ועוד.
חיל האוויר הינו הזרוע הארוכה והאסטרטגית של צה"ל.
תנאי קבלה
בכדי להתקבל לקורס טייס תנאי הסף הם: פרופיל 82 ומעלה בלי סעיפים פוסלים טיס אשר הם: אסטמה פעילה, בעיות שמיעה, עיוורון צבעים, בעיות אורתופדיות ומיגרנות. בנוסף קב"א 54 ומעלה.
המיונים לקורס מתחילים במבדקי "צוות אוויר" בלשכת הגיוס אשר כוללים מבחנים פסיכוטכניים. המועמדים אשר יעברו בהצלחה מבחנים אלו ייגשו לשני מבחנים נוספים: מבחן קואורדינאציה ומבחן פירוק והרכבת מכונה. המבחנים הינם על זמן קצוב.
השלב הבא במיונים נקרא ירפ"א א' המתקיים ביחידת הרפואה האוורית בתל השומר. בשלב זה המועמדים ימלאו טפסים של קורות חיים ומידע אישי ומבחן בנושאי מתמטיקה, תפסיה מרחבית וכו'. החלק השני באותו שלב הינו סימולטור הטיסה. תחילה הסימולטור יהווה כמעין תרגול וחוויה ראשונית ולאחר מכן יערך מבחן בטיסת סימולטור.
לאחר מכן המועמדים אשר יעברו את מבחני ירפ"א א' יוזמנו לשלב הבא ירפ"א ב'. בשלב זה תעברו ראיון עם פסיכולוג ואחרי כן בדיקות רפואיות דקדקניות. המתאימים ימשיכו לגיבוש קורס טיס.
גיבוש טס מתחיל בבדיקות רפואיות תל השומר ומשם נסיעה לבסיס חצרים. משך גיבוש חמישה ימים בהם המתגבשים יעברו מסע יומי, משימות אישיות וקבוצתיות, דיונים ,למידה והקפצות. גיבוש טיס מתמקד בפן השכלי ומנטלי של המועמדים. המועמדים אשר יעברו בהצלחה את הגיבוש יזכו בכרטיס הכניסה לקורס היוקרתי ביותר בצה"ל, קורס טיס.
קורס הטיס
שלוש שנים נמשך הקורס, הקורס הארוך ביותר בצה"ל. במהלך שלוש השנים חניכי הקורס יעברו שישה שלבים בדרך לכנפיים.
הדרך לשמיים מתחילה בקרקע, במהלך שבעת השבועות הראשונים של הקורס החניכים עוברים טירונות חי"ר אינטנסיבית ומפרכת שהרי מרבית הטירונים ישרתו ביחידות השדה והחי"ר בסופו של דבר.
השלב הבא בקורס הינו טייסת המיון או בשמו "השלב המכין", זהו שער הכניסה לקורס הטיס, לאחר תדרוך ולמידה זהו מבחן הטיסה/ צ'ק הראשון על מטוס הסנונית. מטרת המבחן היא לזהות האם לחניך יש את הכישורים לקבל החלטות בזמן אמת בסביבה מבצעית. את מבחן זה יעברו אך ורק ארבעה מתוך כל עשרה.
השלב הבא נקרא "השלב הבסיסי" אשר נמשך חמישה חודשים בהם החניכים מוכשרים להיות קצינים לוחמים כלומר עוברים אימוני חי"ר מתקדמים, סדנת ניווט, מילוט והישרדות, קורס צניחה, מבחני טיסה על מטוס הצוקית בהם תתקבל ההחלטה לאיזה תפקיד ישובץ כל חניך. ה"מגמות" הינן: טייס קרב, טייס מסוקים, מהנדסי טייס ונווטים. כמובן שלכל "מגמה" ישנם תתי תפקידים. בנוסף בשלב זה החניכים מתחילים את השלב האקדמי בחסות הקורס.
"השלב הראשוני", נמשך כשישה חודשים בהם החניכים מקבלים ידע ומיומנויות בסיסות בהתאם לתפקידם.
לאחר מכן מתחילה "השנה האקדמאית", כלומר שנה אשר מוקדמת ללימודים אקדמאים אותם ילמדו הטירונים בבסיס חצרים ע"י מרצים מאוניברסיטת בן גוריון ולמעשה יסיימו תואר עוד במהלך הקורס.
השלב האחרון בקורס נקרא "השלב המתקדם" אשר נמשך כחצי שנה בה פשוטו כמשמעו טסים כמה יותר. בחצי שנה זו החניכים מקבלים מיומנויות בתפעול מבצעי של כלי הטיס ומסיימים את הלימודים האקדמאים.
בסופן של שלוש שנים מפרכות, מתישות, אינטנסיביות ומשמעותיות החניכים ברי המזל יעמדו במגרש האספלט בבסיס חצרים ויקבלו את סיכות הכנפיים המפורסמות. ברקע ישמעו את צהלות השמחה והעידוד מכיוון ההורים והחברים הנרגשים כשהמחשבות על אותם רבים שלא עברו ולא זכו להיות ברגע המיוחד הזה עדיין בזיכרונם. אך הם יכולים להיות גאים שכל אחד מהם הוא האחד מתוך השישה עשר אשר סיים קורס טיס. כן קראתם נכון רק אחד מכל שישה עשר נבחנים מסיים בסופו של דבר קורס טייס ואחרי הכול הקורס המעוטר הינו החלום הישראלי ופסגת שאיפותיהם של המיועדים לגיוס.